Вживання дистильованої води (з низьким TDS). Доповідь Асоціації з якості води

Вживання дистильованої води (з низьким TDS). Доповідь Асоціації з якості води

В країнах, що вийшли з Радянського союзу, розповсюджена думка, що вживання дистильованої води (води з низьким TDS), дуже шкодить здоров’ю. Навіть деякі лікарі з розумним виглядом стверджують, що доведено, що чиста H2O швидко вимиє всі корисні речовини з організму, і людина помре. Як виявилося, ця думка була висунута в 80х роках в СРСР, але не була доведена практично. Наукові досліди не проводилися, стаття базувалася на роздумах.

В світі люди десятки років вживають дистильовану воду без будь-якого шкідливого впливу. Всесвітня асоціація з якості води зробила своє дослідження і довела, що радянська стаття не має нічого спільного з правдою, і містить докази відсутності впливу чистої, дистильованої води, води з осмосу і будь-якої іншої води з низьким TDS на здоров’я людини.
Нижче наведений переклад доповіді.

Вживання дистильованої води (води з низьким TDS) Вживання дистильованої води (води з низьким TDS)

З давніх часів люди хвалили і звинувачували воду в міцному здоров’ї та хворобах. Тепер ми знаємо, що справжня функція води в людському організмі полягає в тому, щоб служити розчинником і середовищем для транспортування поживних речовин і відходів до клітин і з них по всьому тілу, регулятором температури, мастилом для суглобів та інших тканин, а також учасником біохімічних реакцій нашого організму. Це Н2О в воді а не розчинені мінеральні речовини, суспензії та інші компоненти виконує ці функції. Загальна кількість розчинених твердих речовин (TDS) – це міра загального вмісту всіх неорганічних та органічних речовин, які містяться у розчині у воді. Низький вміст води у TDS визначається у цій роботі коли вода містить від 1 до 100 міліграмів на літр (мг/л) TDS. Це характерно для якості води, отриманої в результаті дистиляції, зворотного осмосу та деіонізації при водоочищенні в державному чи приватному водопостачанні, що загалом доступні споживачам у всьому світі. У всьому світі немає організацій, які б мали наукові дані, що підтверджують, що питна вода з низьким TDS має несприятливі наслідки для здоров’я.

Існує рекомендація щодо високого TDS, тобто пити воду з вмістом менше 500 мг/л. Деякі люди припускають, що вживання високоочищеної води, очищеної шляхом дистиляції, зворотного осмосу або деіонізації, “вимиває” мінерали з організму і, таким чином, викликає дефіцит мінералів з наступними наслідками для здоров’я. Окремий звіт, резюме російських досліджень, доступний через Всесвітню організацію охорони здоров’я, рекомендує краще замінити рідину та електроліти водою, що містить мінімум 100 мг/л TDS. Однак це може більше стосуватися ситуацій в організмі людини під час важких навантажень та пітливості. Ця ситуація не має нічого спільного з низьким TDS або демінералізованою водою для звичайних цілей вживання та приготування їжі. Навіть під час фізичних навантажень найбільша небезпека – це зневоднення, і правильна порада, щоб запобігти цьому – пити багато чистої води. Існує ринок спортивних напоїв, призначених для заміни цукрових сполук, глюкози в крові та глікогену в м’язах, які спалюються при тривалих фізичних навантаженнях. Спортивні напої розроблені таким чином, щоб допомогти замінити цукрові сполуки – глюкозу в крові, глікоген у м’язах – та електроліти – сіль, кальцій та калій, які підтримують клітини у належному електролітичному балансі – які можуть спалюватися та виснажуватись через годину і більше важких вправ.

Обсяг цього документу обмежується визначенням того, чи сприяє вода з низьким вмістом TDS втраті мінералів з тканин організму, викликаючи пов’язані з цим шкідливі побічні ефекти. Типи корисних мінералів, наприклад, кальцій проти натрію або тверда вода проти м’якої води, та токсичність мінералів, наприклад свинець, кадмій, солонуваті або солоні води – не досліджуються в цьому у цьому звіті. Інформація про механізми гомеостазу організму, громадське водопостачання з природним TDS менше 50 мг/л, історичне використання дистильованої води з менш ніж 3 мг/л TDS на борту кораблів ВМС, відповідь Агентства з охорони навколишнього середовища США (USEPA) на це питання та інші докази, демонструють безпечність споживання води з низьким вмістом мінералів.

Встановлені стандарти питної води

Проведено огляд США, Канади, Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Європейського Союзу (ЄС). Жодна з них не має мінімальних меж або оптимальних рівнів загальної кількості розчинених твердих речовин. Рекомендований США максимальний рівень становить 500 мг/л, як і рекомендації Канади. У ЄС з моменту прийняття нової редакції Директиви про питну воду (98/83/ЄС) у 2003р. TDS, твердість та лужність більше не мають зазначених меж; державам-членам дозволяється визначати ліміти, якщо вони цього бажають. Рекомендації щодо максимального рівня даються з естетичних міркувань, але для цих рекомендацій немає документації щодо критеріїв здоров’я. Ці рівні розраховані як допоміжні засоби для систем водопостачання, тобто запропоновані параметри для виникнення пасивної плівки накипу в муніципальних розподільних мережах. Умови наявності кальцію, магнію, твердості та лужності не є необхідними для оцінки безпеки питної води.

Природний контроль концентрації мінеральних речовин в людському організмі

Для кращого розуміння впливу води з низьким рівнем TDS на організм людини потрібне базове розуміння механізмів організму в цьому відношенні. Нижче наведено опис відповідного механізму (Guyton 2006):

«Гомеостаз – це підтримка статичних або постійних умов у внутрішньому середовищі організму. Цей природний процес контролює концентрацію мінералів (іонів) та води у рідинах організму у вузьких межах всередині та за межами всіх клітин у всіх органах та тканинах тіла. Нирки є найбільш важливими для підтримки постійної концентрації іонів (включаючи натрій, калій, кальцій тощо) шляхом виведення та реабсорбції. У гомеостазі беруть участь три рідини організму: плазма (приблизно 3/5 об’єму крові); інтерстиціальна рідина (рідина між клітинами); і внутрішньоклітинна (рідина всередині клітин). Концентрація іонів натрію найвища поза клітиною, а іонів калію – всередині клітини. Коли осмотичний тиск високий на одній стороні клітинної мембрани (висока концентрація іонів) і низький на іншій стороні, вода рухається по мембрані клітини від розрідженої сторони до іншої сторони для вирівнювання осмотичного тиску. Це явище відоме як осмос. Це не схоже на зворотний осмос, який виникає, коли зовнішній тиск прикладається до концентрованої сторони, що штовхає воду назад у розбавлену сторону. Нормальна осмоляльність (концентрація іонів) усіх цих рідин становить приблизно 300 міліосмолів на літр (мОсм/л), або 9000 мг/л.

Будь -які зміни нормальної концентрації іонів у клітинній мембрані виправляються за одну хвилину або менше, оскільки вода швидко рухається по клітинних мембранах. Таким чином, невеликі зміни осмолярності від питної очищеної води (0-100 мг/л TDS) швидко приводяться до рівноваги.

Нирки контролюють загальну концентрацію складових рідин організму. Вони фільтрують близько 180 літрів (165 кварт) води на день, але понад 99% реабсорбується і лише 1,0-1,5 літра виводяться з сечею. Якщо осмоляльність рідини, що фільтрується нирками, нижча за норму (низька концентрація розчиненої речовини – наприклад, низька кількість TDS), нервові та гормональні механізми зворотного зв’язку змушують нирки виділяти більше води, ніж зазвичай, і таким чином підтримують концентрацію іонів в організмі рідини до нормальних значень. Навпаки, якщо концентрація іонів рідини, що підлягає фільтрації, вище нормальної. Цей нирковий гомеостатичний механізм підтримує нормальну осмоляльність рідини організму. Осмоляльність рідини, що фільтрується ниркою, контролюється до ± 3% для підтримки її на нормальному рівні 300 мОсм/л. Три основні гормональні та нервові системи контролю, викликані аномальною концентрацією іонів у рідинах організму, що фільтруються нирками, – це антидіуретичний гормон (АДГ) з гіпофіза, альдостерон з надниркових залоз та спрага (при підвищенні осмоляльності приблизно на 1%) викликає спрагу).

Завдяки цим механізмам контролю нирок, вживання одного літра води призведе до збільшення обсягу сечі приблизно в дев’ять разів приблизно через 45 хвилин (через всмоктування води в кишечнику) і триватиме близько двох годин. Таким чином, концентрація розчинених речовин у крові та інших рідинах організму швидко підтримується нирками через гомеостаз. Ці механізми контролю утримують концентрацію натрію на рівні ± 7%. Секреція кальцію контролюється паращитовидним гормоном до ± кількох відсотків у позаклітинній рідині організму. Також слина збільшує концентрацію іонів під час прийому води. Концентрація хлориду натрію в слині зазвичай становить 15 міліеквівалентів на літр (мекв/л) або 877 мг/л; іони калію становить приблизно 30 мэкв/л (1170 мг/л). Оскільки споживається вода з низьким рівнем TDS, вона поєднується зі слиною, яка збільшує TDS до того, як вона потрапляє в кішківник для всмоктування (наприклад, кожен мл слини може збільшити рівень TDS у восьми унціях води, спожитої приблизно на 10 мг/л) ).

Тому очевидно, що для здорової людини споживання тільки води з низьким вмістом TDS не може спричинити нездорову систему. «Здорова людина» означає відсутність хвороб, гормональних проблем тощо, і не обов’язково здорове харчування. Гомеостаз підтримується дієтою, як і інші функції організму. Якщо гомеостаз не підтримується через серйозні недоліки дієти, захворювання або гормональної дисфункції, споживання води з низьким вмістом TDS буде незначним (якщо взагалі буде) фактором у будь-яких симптомах, що спостерігаються. Очевидно, що захворювання, фізіологічна дисфункція або серйозний дефіцит харчових продуктів можуть спричинити проблему «вимивання», але не щоденного споживання від одного до двох літрів води з низьким вмістом TDS».1

Пошук і огляд літератури

Огляд літератури показав, що в західній науковій літературі є дуже мало інформації, яка пов’язує споживання води з низьким вмістом TDS з фізіологічним впливом на організм людини. Звіт, поданий до Всесвітньої організації охорони здоров’я у 1980р., містив додаток, що оглядає роботи, про які повідомляється у радянській літературі. Поточні пошуки літератури не виявляють офіційного перекладу будь-якої зі статей, цитованих у цьому додатку. У додатку робиться висновок, що споживання води з вмістом менше 100 мг/л порушує водно-сольовий баланс організму, сприяючи вивільненню іонів натрію, калію, хлориду та кальцію з організму тварин чи людини, накладаючи стрес на механізм гомеостазу, сприяючи змінам м’язів шлунково-кишкового тракту та слизової, а також зменшуючи здатність води вгамовувати спрагу. Цей додаток ретельно переглядався багатьма науковими експертами, включаючи доктора Лі Розелла та доктора Рональда Л. Ватена (див. Додаток А для повних оглядів).

Доктор Едвард В. Оганян, керівник відділу оцінки ризиків для людини США, доповідаючи про охорону навколишнього середовища США, написав: «Питна вода забезпечує ряд мінералів, важливих для здоров’я людини. Однак питна вода зазвичай є другорядним джерелом цих мінералів. Як правило, дієта є основним джерелом цих корисних мінералів. Мені не відомі жодні дані, адекватні для підтвердження висновку, що вода з низьким вмістом мінералів небезпечна».

Додатковий пошук, здійснений у 2014 році, переглянув публікацію ВООЗ про поживні речовини у питній воді, яка містить примітки до наради та відповідні статті, обговорені на нараді 2003 року.2,5,9 У цій статті є глави, що обговорюють споживання демінералізованої води, і які припускають, що може знадобитися додаткове дослідження, щоб визначити, чи слід встановлювати вказівки щодо мінімальних меж TDS питної води, але загальні висновки симпозіуму з цього приводу цю інформацію не містять. В останніх Керівних принципах ВООЗ щодо якості питної води (4-е видання, 2011) обговорюються питання смакових якостей та масштабування при високому TDS, але не обговорюється низький TDS. У ньому також зазначається, що жодного орієнтовного значення TDS для здоров’я не пропонується.

Обговорення досвіду на місцях

Немає відомих наукових даних, які б чітко демонстрували, що споживання людиною води з низьким вмістом TDS спричинить чи не призведе до шкідливого впливу на організм людини. Однак можна навести ряд польових дослідів, які підтверджують передумову про те, що споживання такої води людьми не викликає таких шкідливих наслідків. Немає відомих задокументованих випадків, які б показували, що споживання води з низьким вмістом TDS створить будь-які довгострокові наслідки для здоров’я. ВМС США близько 40 років використовували дистильовану морську воду для споживання людьми.3 Повідомлялося про рівні TDS нижче 3 мг/л, і споживання цієї води протягом кількох місяців є звичайним явищем на підводних човнах. ВМС не повідомляли про проблеми зі здоров’ям. Армія США використовує пристрої зворотного осмосу для забезпечення питною водою солдатів на місцях. Агентство США з охорони навколишнього середовища (USAIDA) провело проект у Сан-Ісідро, штат Нью-Мексико, в якому TDS знизили з 800 мг/л до діапазону від 40 до 70 мг/л. Ніяких наслідків для здоров’я не спостерігалося. NASA не повідомляє про жодних негативних наслідків від споживання води з TDS приблизно 0,05 мг/л на борту космічного корабля. Можливо, найбільше польове дослідження споживання людиною води з низьким рівнем TDS проводиться в Сполучених Штатах, де муніципальні системи постачають воду цієї категорії. В даний час мільйони людей споживають таку воду, і ця практика триває десятиліттями. Точні дані важко отримати через сезонні зміни, використання змішаної води з різних джерел та зміни джерел. Крім того, тисячі приватних свердловин, а також численні невеликі муніципальні системи в США виробляють воду з низьким рівнем TDS. Внаслідок цієї поширеної практики не повідомляється про відомі наслідки чи проблеми для здоров’я. Тисячі пристроїв зменшення TDS були продані в Сполучених Штатах протягом десятиліть. Жодних повідомлень про вимивання корисних речовин або вплив на здоров’я внаслідок споживання цієї води невідомо. Під час польових випробувань у Боулдері, штат Колорадо, де брало участь близько 50 сімей, експериментальна система нульового водопостачання забезпечувала питну воду, що містить приблизно 0,05 проміле TDS. Внаслідок вживання цієї води ніяких наслідків для здоров’я не було. На закінчення, наведений польовий досвід свідчить про те, що немає тривалих наслідків для здоров’я, особливо вимивання мінералів з тканин людини через споживання води з низьким вмістом TDS.

Висновок

Було зроблено висновок, що споживання води з низьким рівнем TDS, що виникає в природі або отримано в результаті процесу очищення, не призводить до шкідливих наслідків для організму людини. Це ґрунтується на наступних моментах:
  • Жодна організація громадського здоров’я, яка має повноваження щодо якості питної води, не прийняла і навіть не запропонувала мінімальну вимогу щодо загальної кількості розчинених мінералів у питній воді.
  • Власний механізм управління людським організмом (гомеостаз) регулює вміст мінералів у рідинах організму та викид різних типів іонів з організму нормальних людей, які п’ють воду з низьким або високим вмістом мінералів.
  • Кілька видів пошуків наукової літератури не виявили жодного шкідливого впливу на людський організм, пов’язаного із споживанням води з низьким вмістом TDS.
  • Огляд радянського звіту показав, що використані наукові методи є сумнівними, а висновки або неясними, або не підтверджуються даними.
  • Багато прикладів реальних ситуацій, коли велике населення отримувало та продовжує отримувати виключно воду з низьким рівнем TDS без будь-яких повідомлень про незвичні чи погані наслідки для здоров’я, встановлює безпеку споживання такої води людьми.

Список використаних джерел

  1. Гайтон, Артур Л., підручник медичної фізіології, 11-е видання, компанія WB Saunders Company, Філадельфія (2006).
  2. Козісек, Ф (2005). Ризик для здоров’я від вживання демінералізованої води. У сфері води, санітарії та охорони здоров’я та навколишнього середовища людини. Женева: Всесвітня асоціація охорони здоров’я. Отримано з http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutrientsindw.pdf
  3. Посібник з морської профілактичної медицини (2005). Відділ ВМФ з медицини та хірургії. http://www.public.navy.mil/surfor/Documents/P_5010_6_NAVMED_MANUAL_CHAPTER_6.pdf
  4. Monarca, S., Donanto, Zerbini, Caldereon & Craun (2006). Огляд епідеміологічних досліджень щодо жорсткості питної води та серцево-судинних захворювань. Попередня реабілітація серцево-судинних систем Європейського Союзу, 13 (4): с. 495-506. Отримано з http://www.ncbi.nlm.nig.gov/pubmed/16874137
  5. Монарка, С. Зербіні, Сімонаті та Джелатті (2003). Жорсткість питної води та хронічні дегенеративні захворювання: Серцево-судинні захворювання. Енн Іг, 12 (1): с. 41-56. Отримано з http://www.ncbi.nmnih.gov/pubmed/12666324
  6. Morris, RW, Walker, Lennon, Shapere & Whinccup (2008). Жорстка питна вода не захищає від серцево-судинних захворювань: нові дані британського регіонального дослідження серця. Eur J. Серцево-судинна хвороба Попередня реабілітація, 15(2): стор 185-9. Отримано з http://www.ncbi.nlm.nh.gov/pubmed/18391646
  7. Rozelle, LT (1993). Потенційний вплив на здоров’я людини через споживання води високої чистоти: Основне дослідження. Представлено на щорічній конференції Асоціації з якості води.
  8. Розель, LT (1997). Все в балансі організму – погані наслідки для здоров’я не пов’язані з споживанням води з низьким вмістом TDS. Технологія води (стор. 126-132).
  9. Всесвітня організація охорони здоров’я. Поживні речовини у питній воді (Женева, 2005). Отримано з http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutrientsindw.pdf
Асоціація якості води публікує цей Бюлетень по технічному застосуванню як послугу своїм членам та зацікавленій громадськості. Інформація, що міститься в цьому документі, базується на останніх публічних даних, відомих як дата публікації, які надруковані внизу останньої сторінки, і, звичайно, не можуть враховувати відповідні дані, опубліковані після цього. Асоціація якості води не дає жодних рекомендацій щодо вибору системи очищення та прямо відмовляється від будь -якої відповідальності за результати використання будь-якого методу чи пристрою очищення для зменшення або видалення певного забруднення.

Цей довідковий документ опубліковано:

National Headquarters & Laboratory

4151 Naperville Road • Lisle, Illinois 60532

Tel: 630 505 0160 • Fax: 630 505 9637

Додаток А

Огляд доктора Розелла:

“Дані для їх висновків не дуже переконливі з наукової точки зору. Обсяг спожитої води за день не вказувався, а тривалість експерименту для «добровольців» людини не вказувалася (один рік у щурів). Повідомляється, що фізіологічні зміни, очевидно, ґрунтуються на дослідженнях щурів та собак. Для собак такі ж фізіологічні зміни спостерігалися для води, що містить 50 мг/л і 1000 мг/л. Висновок про мінімальний TDS 100 мг/л є заплутаним і, отже, не дуже переконливим. У дослідженнях на людях діурез спостерігався особливо на другий день дослідження (збільшення виділення сечі становило 18%). Повідомлялося, що обсяг води в організмі з “дистиляту” на 50-100% перевищує “інші групи”. Вони також повідомляли про збільшення виведення натрію, калію, хлориду, кальцію та магнію з сечею, а питома вага була зменшена. У сироватці крові натрій збільшується, а калій зменшується. Потім було повідомлено, що “тенденція” до подібних змін спостерігалася після споживання 100 мг/л TDS та 1,00 mg/LTDS. Споживання води (через спрагу) з різним TDS чітко не повідомляється. У деяких випадках було важко визначити, дані були від тварин чи від людей. Підводячи підсумок, радянські дослідження, як повідомляється у Додатку 8 до документу ВООЗ, виявились не надто науковими”.

Огляд доктора Ватена:

“Додаток до звіту є нібито “огляд” балансу води та солі під впливом різноманітних надходжень води та солі у різних тварин, включаючи людей, що зазнають різноманітних умов. Огляд великий на висновки, але містить уже мало представлень достовірних даних. Більше того, ймовірно, лише декілька посилань, наведених у цьому огляді (за умови їх правильного цитування), можуть бути з авторитетних наукових журналів, тобто журналів, які вимагають належної наукової методології та рецензування всієї роботи до публікації. Багато з цитованих статей можуть бути з журналів “особистої думки”: будучи орієнтованим лише на англійську, мені неможливо встановити достовірність цитованого твору. У цьому огляді були наведені спостереження щодо органолептичних особливостей води (тобто споживчої оцінки смаку, запаху та колірних якостей), щоб підкреслити точне, фізіологічне гамування спраги з певними рівнями води, що містить TDS, у відповідь на зменшення об’єму. Почнемо з того, що цитовані електроенцефалографічні дослідження, ймовірно, вказують лише на те, що максимальна кількість рецепторних ділянок (смакових рецепторів) повинна бути залученою шляхом стимуляції, щоб забезпечити максимальну (альфа) хвильову реакцію мозку, і що рівень TDS у воді, що забезпечує максимальну реакцію, був між 200-600 мг/л солі. Можна було очікувати такої відповіді; можна також уявити, що реакція рецептора (чутливість) значно пом’якшується попереднім впливом солі та мінералів на людину. Органолептичні властивості дуже і дуже малоймовірно визначають, чи є дане джерело води корисним для здоров’я, або що кількість всмоктуваної речовини є відповідною. Більш того, електрична активність рецепторів смаку навряд чи виявить перевагу споживача, що означає, що споживача слід запитати, чи він надає перевагу певному виду води. Найчастіше переваги відображають попередній досвід (навчена поведінка).

Огляд стосується впливу пустелі та умов фізичних вправ для людей, а також того, що воду, втрачену при потовиділенні, слід замінити не очищеною, а солоною водою. Хто б не погодився з таким висновком? Наприклад, коли Gatorade продається на надзвичайно великих американських та світових ринках, навряд чи варто нагадувати в цей час, що втрати об’єму та солі, обтяжені потовиділенням під час важких фізичних навантажень, найкраще замінити рідиною, складові якої більше відповідають позаклітинним рідинам у людини. Хоча Gatorade на своїй етикетці вказує “з низьким вмістом натрію”, насправді він має досить високий вміст солі (як натрію, так і калію), і це забезпечує швидкий, зручний і безпечний спосіб негайного відновлення судинного об’єму після важких фізичних навантажень. Таким чином вдається уникнути запаморочення, навіть непритомності (втрати свідомості) від виснаження об’єму, і сила людини краще зберігається, як за рахунок зменшення об’єму, так і глюкози, що міститься в Gatorade.

Gatorade – це джерело води, яке слід використовувати лише для заміщення значних втрат рідини, що супроводжують потовиділення; це, як правило, виключає потребу в додаткових таблетках солі. Gatorad, компанія Gatorade (Чикаго, Іллінойс) може не поділяти цю думку, не є джерелом, яке слід використовувати для заміни нормальних втрат рідини та електролітів так само, як чисту воду для компенсації значних втрат у об’ємі. За наявності солі, що супроводжує звичайне дієтичне споживання їжі (4-8 г на добу натрію в США), Gatorade може спричинити надлишковий обсяг. 64 унцієва порція Gatorade містить: 880 мг натрію; 200 мг калію; і близько 400 калорій у вигляді вуглеводів (112 грам). Чарівного рішення немає; треба пити те, що відповідає обставинам. Тому заміщення великих втрат рідини, що супроводжуються важкими фізичними навантаженнями або термічним впливом, не має нічого спільного з використанням очищеної води для звичайних цілей пиття та приготування їжі, при цьому остання сполучається зі звичайним споживанням їжі для задоволення потреб у солі та мінералах. У звичайній повсякденній діяльності, яка не пов’язана з крайніми втратами поту, сіль і мінерали, що супроводжують нормальне споживання їжі, більш ніж задовольняють щоденні дієтичні потреби в таких елементах, будь то споживання питної води (наприклад, TDS до 500 мг/л) або очищена вода (наприклад, TDS 100 мг/л) або чиста вода (наприклад, 0,111 мг/л TDS).

Солі та мінерали не «вимиваються» з людського організму; вони переважно утримуються або виводяться, при чому будь-яка з цих подій має місце щодо того, чи має людина в надлишок у воді або солі чи ні. Одним словом, людське тіло – це не свинцева або мідна труба, яка “вимивається” очищеною водою. Огляд Додатку VIII дуже оманливий у цьому плані.

Я також вважаю неймовірним припустити, що за відсутності експериментів із надмірним навантаженням, споживання демінералізованої води спричинить спотворення клітин слизової оболонки, що вистилають шлунково-кишковий тракт. Крім того, в нормальних умовах людини таку воду часто поєднують з іншими елементами (наприклад, кавою, чаєм, фруктовими соками, безалкогольними напоями тощо), що підвищує її TDS до споживання. Але, навіть якщо TDS не підвищується якимось зовнішнім шляхом, шляхом додавання слини, шлункових секретів і секретів тонкої кишки за межі шлунка, у TDS існує внутрішнє підвищення будь-якої розведеної рідини, яку можна пити. Я вважаю, що адсорбційна частина шлунково-кишкового тракту, тобто тонкої кишки, за відсутності надзвичайного навантаження на воду ніколи не бачить гіпотонічного розчину, достатнього для того, щоб клітини слизової оболонки набухали або виглядали пошкодженими. У цьому огляді є тенденція робити висновки з спостережень за ангідротичними (без потовиділення) лабораторними тваринами (собаки, щури та кролики) та застосовувати їх до дуже гідротичної (з потовиділенням) людини. Тобто огляд часто робить висновки з досліджень рідин, електролітів та кислотно-лужних досліджень у “непітніючих” і, схоже, переносить ці висновки на “тих, хто пітніє”. Необачно і помилково фізіологічно, якщо не науково, робити це. Я виявив, що повідомлені фізіологічні дані дуже заплутані, часто під прямим кутом до попередніх знань. Цікаво, чи відповіді на різні рівні солі у воді були плутаними, коли цитували дані з фактичних статей, використаних у огляді.

Я особисто ніколи не чув про присутність в кишечнику осморецепторів, які можуть регулювати адсорбцію рідини. І, звичайно, я ніколи не чув про те, щоб печінка була сховищем солі, що виділяється для відновлення рівня солі у судинному відділі. Я вважаю, що це твердження є гранично безглуздим. Наведена тут література неправильно тлумачиться або складається з фактично фактичних спостережень. Сіль у всіх відділах рідини організму перерозподіляється у двох напрямках, намагаючи компенсувати надлишки або недостатність у складових позаклітинної рідини, особливо у судинному відділі (об’єм крові).”

Розрахунок електроенергії для отримання літра дистильованої води

Розрахунок кількості електроенергії, необхідної для отримання одного літра дистильованої води

Розрахунок кількості електроенергії, необхідної для отримання одного літра дистильованої води

Розрахунок електроенергії для отримання літра дистильованої води Розрахунок електроенергії для отримання літра дистильованої води

Економічну вигоду використання дистильованої води замість води, очищеної іншими методами можна не тільки відчути на практиці, але розрахувати теоретично за допомогою формул зі шкільної фізики. Якщо ви збираєтесь використовувати дистилятор, логічно, що вас буде цікавити питання вартості очищеної води. Давайте зробимо розрахунок вартості електроенергії для отримання дистильованої води разом.

Для розуміння процесу дистиляції, давайте подивимося, яке позначення процесам кипіння дає енциклопедія.

Кипіння – процес пароутворення в рідини (перехід речовини з рідкого в газоподібний стан), з виникненням меж поділу фаз. Температура кипіння при атмосферному тиску приводиться зазвичай як одна з основних фізико-хімічних характеристик хімічно чистої речовини.

Кипіння відрізняється від випаровування, тим, що може відбуватися при певній температурі і тиску. Кипіння, як і випаровування, є одним із способів пароутворення.

Кипіння є фазовим переходом першого роду. Кипіння відбувається набагато інтенсивніше, ніж випаровування з поверхні, через утворення вогнищ пароутворення, обумовлених як досягнутої температурою кипіння, так і наявністю домішок.

Кип’ятіння – нагрівання рідини (зазвичай води) до температури кипіння. Фізичний спосіб дезінфекції.

Енергія, необхідна для переходу води з рідкого стану в газоподібний, значно перевищує енергію, необхідну для нагрівання її до температури кипіння.

Наприклад, для плавлення 1 кг льоду температурою 0°С потрібно 340 кДж енергії. Для нагрівання отриманої води масою 1 кг від 0°С до 100°С необхідно вже 420 кДж. А для того, щоб перетворити цю воду в 1 кг пара з температурою, що дорівнює тим же 100°С потрібно 2260 кДж енергії!

Формула розрахунку вартості одного літра дистильованої води

Вартість 1 літра дистильованої води залежить від тарифу на електроенергію для окремого споживача, інші складові – незмінні:

С=L×Т×К

С=2260×1,68×1/3600=1,05 грн/л,

де

L – питома теплота пароутворення води при 100°С, Дж / кг,

Т – тариф на електроенергію для побутових споживачів,

К – коефіцієнт переведення Джоулів в кіловат-години.

Слід врахувати, що не вся теплота нагрівального елементу йде на нагрів води, частина тепла нагрівального елементу йде на нагрів корпусу дистилятора і в повітря. Реальний ККД для побутових дистиляторів близько 75% (втрати тепла складають 25%). Отже, щоб підрахувати реальну ціну 1 літра дистильованої води, потрібно врахувати втрати тепла. В такому випадку розрахункову вартість потрібно помножити на 1,25. У нашому випадку отримуємо 1,05×1,25=1,31 грн/л.

Розрахунок кількості електроенергії вівся для дистилятора, який наповнювався гарячою водою, для холодної води необхідно робити окремий розрахунок.

Щоб нагріти на 1 літр води на 80 градусів (від 20 градусів до 100) треба – 4,187×80=335 кДж енергії.

Дистилятор BSC-WD11 New, BSC-WD53+ та інші, такого ж типу, мають ТЕН потужністю 750 Вт (споживання – 0,75 кВт·год) і виробляє близько 0,9 літра води в годину, за умови, що в бойлер залита гаряча вода. Для отримання 1 літра води необхідно затратити 0,75/0,9=0,83 кВт електроенергії. При теоретичному розрахунку, для випаровування 1 літра води необхідно 2260/3600 = 0,63 кВт, отже, ККД буде 063/0,83=0,76×100%=76%.

Переваги дистильованої води

Переваги дистильованої води

Переваги дистильованої води

Що таке дистиляція?

Дистильована вода – це звичайна вода, очищена від домішок і включень. Її отримують шляхом кип’ятіння. При цьому шкідливі речовини відділяються, а сама вода перетворюється в пар, який конденсується в чисту рідку форму. Домішки залишаються як осад і видаляються. Дистиляція води знищує в ній біологічні забруднюючі речовини такі як: бактерії, віруси, органічні та неорганічні хімічні сполуки, важкі метали, летючі домішки, цисти і інші шкідливі компоненти. Дистильована вода не містить твердих речовин, мінералів і мікроелементів. Вона – чиста, природна і корисна для здоров’я. Дистильована вода, отримана випаровуванням – це стандарт, за допомогою якого вимірюється вода з інших джерел. Дистильовану воду швидко визнали як питну воду багато відомих атлетів і спортивні команди.

Переваги дистильованої води Переваги дистильованої води

Користь дистильованої води

Чиста дистильована вода може використовуватися для всіх потреб людини і корисна для Вашого організму. Щоб Ви не робили: просто п’єте воду, робите кубики льоду, суп, каву, чай, макаронні вироби, рис, дитяче харчування, соки – домішки, які є у воді з-під крана не потраплять в Ваш організм.

Чому дистиляція - це найкращий спосіб?

  • Дистиляція – це один з найбільш ефективних методів очищення! Добре спроектований дистиллятор видаляє 99,9% домішок.
  • Дистиляція – це єдиний процес, який кип’ятить воду. Це означає, що дистиляція вбиває бактерії, віруси та інші біологічні домішки!
  • Перегонка води є єдиним процесом, який збирає чисту пару! Пара піднімається з води, залишаючи все домішки, потім пара охолоджується і стає чистою водою!
  • Дистиляція дає дуже стійкий результат! Це – якість, перевірена часом, день за днем, рік за роком.
  • Дистиляція – це дуже надійно! Оскільки немає ніяких фізичних бар’єрів на шляху до поломки, хороший дистиллятор є дуже надійним і має дуже довгий термін служби!
  • Якість дистильованої води не пов’язано з якістю джерела води!
  • З дистильованою водою ви будете спокійні! Тільки процес дистиляції забезпечить Вам високу якість питної води.
  • Дистиляція схвалена найкращими лікарями і дієтологами в таких книгах як: «Fit for Life», «Fit for Life-2», «Optimum Sports Nutrition», «Nutrition for Endurance», «Nutrition for Endurance», і в багатьох, багатьох інших.
  • Дистиляція дублює природний гідрологічний цикл, природний метод очищення води.

Види води

  • Підземні води – вода, яка міститься у верхніх шарах земної кори.
  • Поверхнева вода – вода, зібрана в період дощів і снігопадів, підземного просочування. Вона зберігається в озерах і річках та інших водоймах.
  • Джерельна вода – підземна вода, яка піднімається до поверхні через природні отвори.
  • Артезіанський колодязь – підземна вода з артезіанської свердловини. Видобувається шляхом буріння і піднімається на поверхню природним шляхом.
  • Мінеральна вода – вода, яка містить не менше 250 частин на мільйон загальної кількості розчинених твердих речовин. Мінеральна вода відрізняється від інших видів бутильованих вод своїм постійним рівнем мінеральних мікроелементів в точці виходу з джерела. Не можна додавати ніякі мінеральні речовини в цей продукт.
  • Газована вода в пляшках – вода, яка після обробки і збагачення діоксидом вуглецю, містить таку ж кількість вуглекислого газу, який вона мала на виході з джерела.
  • Глибинні води – грунтові води, які добуваються шляхом буріння, а потім перекачуються на поверхню.
  • Жорстка вода – вода з високим вмістом кальцію і магнію.
  • М’яка вода – вода з низьким вмістом кальцію і магнію. М’яка вода може з’являтися природним шляхом або бути отримана за рахунок іонного обміну, в якому іони кальцію і магнію замінюються іонами натрію.
  • Вода, отримана за допомогою зворотного осмосу – вода, отримана за допомогою процесу зниження мінералізації води, в якому вода проходить через напівпроникну мембрану.
  • Вода, очищена вугільним фільтром – спосіб видалення органіки і хлору з використанням природного здатності вугілля поглинати ці хімічні речовини.
  • Вода, отримана шляхом деіонізації – спосіб отримання очищеної води, що враховує той факт, що неорганічні домішки, мають іонний заряд, і можуть бути видалені з води шляхом використання цього заряду.

Для чого використовується дистиляція?

Дистиляція є єдиним найбільш ефективним методом очищення води і може використовуватися по всьому світу для всіх типів води. На відміну від інших методів очищення, таких як пропускання через вугільний фільтр і зворотний осмос, система перегонки води ефективна практично для всіх забруднювачів. Результат не залежить від тиску води, температури, рівня рН або хлору. Методом дистиляції можна очистити воду, яка містить бактерії і паразити на 99,9%.

Де можна встановити дистиллятор?

Практично скрізь. Дистиллятор повинен бути в провітрюваному місці і йому потрібна електрична мережа. Для автоматичних пристроїв потрібен доступ до системи водопостачання. При додаванні інших аксесуарів необхідний насос. У цьому випадку пристрій може бути розміщений в віддаленому місці. З резервуара дистильовану воду можна відкачати в змішувач для кухні, холодильник або будь-яке інше місце на Ваш вибір.

Міф про дистилятори - розміри Міф про дистилятори - розміри

Яке обслуговування потрібно?

Дистиллятор влаштований так, що в нормальних ситуаціях вимагає мінімального обслуговування. Раз на місяць бак для кипіння необхідно обполіскувати, щоб позбутися забруднень, які були видалені з Вашої питної води (автоматичні агрегати зливають забруднення автоматично). Бак для кипіння повинен очищатися один раз в місяць, хоча це може варіюватися в залежності від стану води в вашому районі. Кожен пристрій також включає в себе активоване вугілля і пост-фільтр, який потребує заміни кожні три місяці.

Існує думка, що за допомогою дистиляції не вдається видалити летючі органічні речовини

У деяких статтях йшлося про те, що системи дистиляції не в змозі видалити летючі органічні речовини (органічні хімічні речовини, які мають температуру кипіння нижче, ніж у води). Вони стверджують, що ці гази переносяться з парою. Щоб цього не сталося, сучасні дистилятори оснащені запатентованими двома роздільними отворами для виходу газу на конденсаційній котушці (радіатор), які видаляють практично всі ці забруднюючі речовини. Для отримання ще більшого захисту, дистилятор оснащений пост-фільтром з активованим вугіллям, щоб надати Вам високу якість дистильованої води з видаленням 99% практично всіх забруднюючих речовин.

Чи вимиває дистильована вода корисні мінерали з організму?

Точно ні! Все якраз навпаки. Це помилкова думка, що чиста дистильована вода зменшує кількість цінних мінералів в живих тканинах людини.

Є два типи мінералів: органічні і неорганічні. Людська фізіологія має біологічне споріднення з органічними мінералами. Джерелом для більшості з них є дієтичні харчові продукти рослинного походження. Рослина, що росте, перетворює неорганічні мінерали з грунту в корисні органічні мінерали.

Вода з водопроводу містить безліч неорганічних мінералів, які важко поглинаються нашим організмом. Їх присутність стає причиною широкого спектра дегенеративних захворювань: затвердіння артерій, артрит, камені в нирках, камені в жовчному міхурі, глаукоми, катаракти, втрата слуху, емфізема, діабет і ожиріння. Ті мінерали, які містяться в «жорсткій» водопровідній воді, погано адсорбуються, або навіть не приймаються ділянками клітинної тканини, і, якщо від них не позбутися, то це може призвести до артеріальної непрохідності та внутрішнім пошкоджень. Навіть якби у тканин людини раптово з’явилася така здатність, то для цього було б необхідно дуже багато води, щоб поставляти невелику кількість мінеральних корисних для життєвих функцій людини речовин.

Коли неорганічні мінерали “видалені” з водопровідної води, шляхом перетворення його в чисту дистильовану воду, Ви отримуєте кращий результат – гарне біологічне засвоєння корисних для здоров’я мінеральних речовин і максимальна метаболічна активність.

Міф про дистильовану воду - мінерали Міф про дистильовану воду - мінерали

Чи небезпечна дистильована вода?

Дистильована вода – безпечна. Є багато міфів, які оточують дистильовану воду та здоров’я, але дистильована вода, насправді, найчистіша вода, яку Ви можете пити.

Чи містяться всі мінеральні речовини в дистильованій воді, які необхідні для мого організму?

Не існує ніяких сумнівів в тому, що організму потрібні корисні речовини. Це питання, мабуть, одне з найбільш «гострих» щодо використання дистильованої води. Можливо, найкращий спосіб, який ми знайшли, щоб розібратися в цій проблемі полягає в оцінці різних джерел мінеральної води по всьому світу і визначенні кількості неорганічних мінералів (за вагою), які вживаються під час пиття в середньому двох літрів водопровідної води щодня. Потім порівняємо це число з кількістю мінералів (по вазі), знайденого в звичайному щоденному раціоні.

Стаття Доктора Джона Кіршмана в журналі «Альманах харчування» представляє такі дані. Коли порівняли ці два джерела мінералів, то результати нас здивували. В середньому, понад 95% основних мікроелементів, які щодня надходять в організм (по масі) містяться в їжі (фрукти, овочі, продукти тваринного походження) – і менш ніж 5% – у питній воді. На основі “мінерального питання” дистильованої води можна сформулювати набагато більш логічне запитання: чи розумно ковтати всі види важких металів, бактерій, хімічних речовин, які містяться у воді, в промислових і сільськогосподарських процесах і т.д., щоб отримати невеликий додатковий відсоток добового споживання мінералів? Ми так не думаємо!

Міф про дистильовану воду - низький PH Міф про дистильовану воду - низький PH

Що кажуть експерти про дистильовану воду?

  • “Потреба організму в мінералах в значній мірі задовольняється за рахунок продуктів харчування, а не питної води.” American Medical Journal.
  • “Мінерали, які необхідні організму людини, які знаходяться у воді, незначні в порівнянні з тими що містяться в їжі … ті люди, які просто їдять різноманітну їжу, навіть якщо вони не на збалансованій дієті, навряд чи страждають від нестачі мінералів.” Dr. Henry A. Schroeder, Dartmouth Medical School.
  • “Жорсткість води (неорганічні мінерали в розчині) є основною причиною багатьох, якщо не всіх, захворювань, що виникають внаслідок вмісту отруйних речовин в шлунково-кишковому тракті. Ці (тверді корисні речовини) переходять зі стінок кишечника в лімфатичну систему, яка доставляє всі свої продукти в кров, яка, в свою чергу, розподіляє їх до всіх частин тіла. Це є причиною великої кількості захворювань людини “. Dr. Charles Mayo, world-renowned Mayo Clinic.
  • “Тільки мінерали, які тіло може використовувати, є органічними мінералами. Всі інші види корисних копалин є сторонніми речовинами в організмі і повинні бути усунені. Дистильована вода – єдина вода, яка може бути прийнята в тіло без будь-якого пошкодження тканин. “ The Choice is Clear… (Вибір очевидний…) by Dr. Allen E. Banik.
  • “Найбільший збиток, нанесений неорганічними мінералами, восковим холестерином і солями – затвердіння артерій і кальцинація кровоносних судин, які починаються на наступний день, як тільки ви почнете приймати неорганічні хімічні речовини і мінерали з водопровідної води в ваше тіло”. The Shocking Truth About Water by Dr. Paul Bragg, ND.Ph.D. (Шокуюча правда про воду, д-р Поль Брегг).
Міф про дистильовану воду - висока вартість Міф про дистильовану воду - висока вартість

Як природа очищає воду?

Вода має важливе значення для нашого життя. Без цього біосфера, яка існує на поверхні землі не існувала б. Велика частина землі вкрита одним з наших найцінніших ресурсів. Проте 97% води зосереджено в океанах, які токсичні для людини і багатьох тварин і рослин. Тоді як можна отримати прісну воду?

Кругообіг води в природі

Для того, щоб зрозуміти, як природа очищає воду, нам потрібно звернутися до гідрологічного циклу. Кругообіг води в природі є процесом, який переміщує воду навколо Землі. Цикл починається з нагрівання сонцем води в наших річках, озерах і океанах і перетворення його на водяну пару, яка піднімається в повітря (так зване випаровування). Коли водяна пара охолоджується утворюються хмари (конденсація), які стають важкими і з водою і дощами випадають назад на землю у вигляді опадів.

Вода не створюється і не знищується

Саме цей процес очищає воду Землі. Вода не створюється і не знищується. Простіше кажучи, вона постійно змінює своє розташування і форму. Вода, яку ви п’єте сьогодні, можливо, була злизана динозаврами мільйони років назад, або наповнювала купальню Юлія Цезаря. Вода, яку ми використовуємо зараз, така ж, яка була при зародженні людства. Її якість оновлюється знову і знову в процесі природного гідрологічного циклу.

Сім кроків гідрологічного циклу

  1. Сильно забруднені води океану (35 000 частин на мільйон загального вмісту розчинених твердих речовин).
  2. Теплі промені сонця.
  3. Випаровування молекул води з поверхні океану.
  4. Хмари.
  5. Холодне повітря в атмосфері, що викликає дощ.
  6. Дощ (0 частин на мільйон загального вмісту розчинених твердих речовин).
  7. Накопичення опадів в озерах і річках.

Стаття з сайту компанії Pure Water.